fallback

Израел се закани на "Хамас" след избора на Яхия Синуар за лидер

"Хизбула" веднага отправи поздравления

07.08.2024 | 13:53 Автор: Вяра Димова

Остри реакции предизвиква в Израел изборът на Яхия Синуар начело на палестинската групировка "Хамас". Той наследява като лидер убития в Техеран Исмаил Хания. Изборът на смятания за радикално настроен Синуар е приветстван, но от организации, които са съюзници на "Хамас" в региона на Близкия изток.

Израелският външен министър Израел Кац реагира с думите, че този избор на палестинското движение е само още една причина "Хамас" да бъде ликвидирана. Именно Яхия Синуар е сочен за организатор на нападението срещу Израел от 7 октомври.

Досега той оглавяваше военното крило на организацията. Съединените щати са по-сдържани в оценките си. 

"Продължаваме да работим интензивно за намаляване на напрежението в Близкия изток и за това да спрем разпространението на конфликта. Новият лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в Ивицата Газа. Преговорите за освобождаване на заложниците в Газа са във финалната си фаза. От решаващо значение е засегнатите страни да работят за приключване на сделката, колкото се може по-бързо", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

След вестта, че Синуар поема ръководството на "Хамас", ливанската шиитска групировка "Хизбула" веднага отправи поздравления. Според "Хизбула", която също като "Хамас" е подкрепяна от Иран, този избор е "потвърдил, че убийствата на лидери, извършени от израелския враг, не са постигнали целта си. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялокв.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback