fallback

В Ливан става страшно и хората панически опитват да напуснат страната

На летището в Бейрут пасажери чакат с часове, опитвайки се да се качат на някой от самолетите

07.08.2024 | 13:00 Автор: Тодор Петров

След убийството на командира от "Хизбула" и смъртта на лидера на "Хамас" Исмаил Хания при атентат, който се приписва на Израел, Иран заплаши с ответен удар. Оттогава регионът е в тревожно очакване.

Световната здравна организация вече е доставила на Ливан 100 палети с медицински артикули, включително 1000 куфарчета за оказване на спешна помощ. "Тези уреди и медикаменти ще бъдат разпределени по болниците, които биха били особено засегнати при война", каза ливанският здравен министър.

На летището в Бейрут пасажери чакат с часове, опитвайки се да се качат на някой от полетите, които все още не са отменени. От Асоциацията на частните пилоти в Ливан не смятат, че летището в Бейрут може да бъде затворено, освен ако не се наложи - например при бомбардировки.

Много от пътниците, заседнали в Бейрут, вероятно се страхуват да не се повторят събитията от 2006-а година. Тогава, в отговор на залавянето от "Хизбула" на двама израелски войници, израелски самолети бомбардираха летището в Бейрут.

Наблюдатели и военни експерти като Ахмед Рахал от Катар смятат, че спадът в напрежението изглежда все по-невероятен. Пред телевизия "Ал Джазира" Рахал заяви: "Наред с американските военновъздушни бази Израел приведе своите военновъздушни и военноморски сили в максимална готовност".

Иран подготвя реакция след убийството на Исмаил Хания, а "Хизбула" - ответен удар след убийството на високопоставения командир Фуад Шукр и други ръководители на милициите, предаде DW

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback