Автосалонът във Вашингтон представя зелените технологии в автоиндустрията

BMW i8 и Ford - F-150 обраха най-много овации

24.01.2015 | 11:52 Редактор: Красимир Кирев
Автосалонът във Вашингтон представя зелените технологии в автоиндустрията

Зелените технологии в автомобилната индустрията – това е фокусът на изложението във Вашингтон. Най-големите световни производители показаха последните си разработки на широката публика – от коли, задвижвани от водород до стартери, съвместими с умни часовници.

Автопроизводителите избират изложението във Вашингтон, заради това, че на него се раздават много отличия – безплатен маркетинг и добре дошъл престиж за Volkswagen, General Motors, Ford, Toyota и Honda. Но както в Детройт, така и в американската столица – най-много погледи събира BMW i8. Моделът спечели наградата най-зелен луксозен автомобил. Шасито е направено от карбон, който значително намалява теглото, респективно подобрява ефективността на задвижването.  

Дейвид Бъчко, директор комуникация на BMW Северна Америка коментира:


"Аеродинамиката – това е едно от важните неща, които правят колата по-ефективна. Когато я погледнеш отпред, виждаш че е доста широка.  Забелязва се и това леко изтъняване назад. Причината е, че в природата една от най-аеродинамичните форми е тази на падащата водна капка. Колата копира този дизайн до някаква степен".

Камионът на Ford -  F-150 също беше отличен за зелена технология. Неговото шаси пък е направено от алуминиеви сплави, довели до намаляване на теглото с цели 320 кг.

Изложението продължава до 1 февруари.  Представени са 700 нови модела на 42 производителя.