На 30 хил. евро вдигнаха глобата в Гърция за предизвикан пожар

За умишлен палеж се предвижда затвор до 20 години

07.08.2024 | 09:40 Редактор: Деси Николова
Пожарникари в цялата страна се борят с огнената стихия.

Гасенето на пожара в граничната планина Славянка продължава и от гръцката страна. Гражданската защита предупреждава за висок риск от пожари в Гърция, включително и на островите в Егейско море. Нараства броят на арестуваните за причиняване на пожари.

Днес за пореден ден гръцките пожарникари продължават да гасят огъня по билото на планината Славянка на границата с България. 

"Действа се с хирургична точност, защото теренът е стръмен, а вероятно има и още мини", казаха пред медиите огнеборците от района. Те потвърдиха, че действията са координирани с българските власти.

На остров Родос тази нощ предупредиха туристи и жители да са в готовност за евакуация. Огънят е частично овладян не се налага транспортиране на хората, съобщиха силите на Гражданска защита от острова. Днес с много висок риск от пожари поради вятър са част от островите в Егейско море.

Увеличиха се арестуваните с обвинения за предизвикване на пожари. Министърът по борба с климатичните кризи Василис Кикилиас направи изявление, че "никой няма да остане ненаказан за предизвикан пожар", предаде БНР.

След промяна в законодателството глобата от 300 евро вече е 30 хиляди евро. За мащабен пожар по невнимание се предвижда затвор до 10 години, а за умишлен палеж до 20 години лишаване от свобода.

Снимка: БГНЕС