В Русия: Колкото по-дълго Украйна чака мирни преговори, толкова по-зле за нея

Сергей Шойгу предупреди Киев

07.08.2024 | 09:14 Редактор: Искра Ангелова
Силите на Путин контролират около 18% от Украйна.

Колкото по-дълго Украйна чака да започне мирни преговори, толкова по-лоши ще бъдат условията за нейния народ. Това каза високопоставен руски служител.

В Москва казват, че преговорите трябва да се основават на това Украйна да отстъпи земя, възлизаща на една пета от нейната територия - голяма част от която е завзета от руските сили - и да се откаже от всякаква перспектива за присъединяване към водения от Запада съюз НАТО - условия, които Украйна отхвърли незабавно.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия и доскорошен министър на отбраната на президента Владимир Путин - Сергей Шойгу, заяви, че откакто Путин е предложил мирни условия, Украйна е загубила 420 кв. км територия и много кръв. Той подчерта, че Украйна колкото повече отлага, ще загуби повече територия.

"Илюзиите на киевския режим, че европейците ще организират още една красива мирна среща на върха, на която всичките им вътрешни проблеми ще бъдат решени от само себе си, струват скъпо на народа на Украйна", посочва Шойгу, цитиран от "Фокус".

След като изпрати свои войски през 2022 г., Русия сега контролира около 18% от Украйна, включително Крим, който завзе и едностранно анексира през 2014 г.

Путин е готов да спре войната с договорено прекратяване на огъня, което признава настоящите линии на бойното поле, но е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не отговорят.

Снимка: БГНЕС