fallback

Бразилия във водна криза

Жителите на трите най-гъсто населени щата са призовани да пестят вода

24.01.2015 | 11:15 Автор: Мариета Иванова

Трите най-гъсто населени щата в Бразилия са засегнат от най-голямата суша от 1930 година насам, заяви бразилският министър на околната среда Изабела Тейшейра, цитирана от BBC. Жителите на щатите Сао Пауло, Рио де Жанейро и  Минаш Жерайс трябва да пестят вода, заяви Тейшейра след извънредна среща в бразилската столица.

Екоминистърът определи водната криза като „деликатна” и „притеснителна” след извънредна среща с други трима министри.

Прогнозите са, че сушата ще засегне секторите на индустрията и земеделието, което ще нанесе допълнителни щети на бразилската икономика.

Сушата се отразява и на енергийните доставки, намалявайки мощностите на водноелектрическите централи.

Лошо планиране

Кореспондентът на BBC в Рио де Жанейро Джулия Карнейро коментира, че в момента Бразилия би трябвало да е средата на дъждовния сезон. В югоизточните райони обаче, валежите били оскъдни и нямало признаци за наближаващ край на сушата.

Кризата идва в момента на увеличено потребление на ток, заради високите температури през летните месеци.

„От 1984 година, когато започва да се води статистиката, не сме виждали такава деликатна и притеснителна ситуация,” коментира Тейшейра.

Кризата е започнала в Сао Пауло, където  стотици хиляди души са били засегнати от честите спирания на водата, коментира кореспондентът на BBC. Щатът е имал подобен проблем и преди година.

Местните власти се опитват да приложат редица мерки за стимулиране на икономиите на вода. Такива са увеличаване на глобите за високо потребление, предложения за отстъпки за тези, които пестят вода, ограничаване на количествата в реките, заградени за нуждите на индустрията и земеделието.

Критикуващите мерките отдават случващото се на лошото планиране и политики.

В Рио де Жанейро централният воден резервоар се е понижил до нулево ниво за първи път от изграждането си.

Местните власти признават, че щатът преживява „най-лошата криза в историята си” и призовават местните жители да намалят потреблението с 30%. В същото време от местната управа уверяват, че щатът има водни запаси за следващите най-малко 6 месеца.

 

fallback
Още от Свят
fallback