Джо Байдън поиска от лидерите на Катар и Египет мир в Близкия изток

Ще се работи за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас"

07.08.2024 | 07:22 Редактор: Тодор Петров
Джо Байдън настоява за деескалация на напрежението.

Американският президент Джо Байдън е разговарял с лидерите на Катар и Египет снощи за деескалация на напрежението в Близкия изток. Целта е прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за споразумението за освобождаването на държаните от "Хамас" израелски заложници, съобщи Белият дом.

По време на телефонния разговор с Байдън президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е потвърдил гледната точка на Кайро във връзка с "опасността от последици от продължаването на войната в Газа и нейното отрицателно влияние върху стабилността в региона". По думите му сключването на примирие между Израел и "Хамас" е в основата на възстановяването на спокойствието и стабилността в региона.

Байдън и Сиси са се споразумели да продължат да работят за прекратяване на огъня и за прилагането на решението на израелско-палестинския конфликт посредством едновременното съществуване на две държави, се казва още в египетското изявление.

Египет, Катар и САЩ продължават да действат като посредници между Израел и "Хамас", за да се сложи край на войната в Газа, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС