"Хамас" назначи за свой ръководител лидера от Ивицата Газа Яхия Синвар

Бил е арестуван три пъти от Израел

06.08.2024 | 21:52 Редактор: Вяра Димова
''Хамас'' с нов ръководител.

"Хамас" обяви назначаването на нов ръководител на политбюро на мястото на Исмаил Хания, който беше убит в Техеран. Избран е Яхия Синвар, който оглавяваше военното крило на "Хамас" и отговаряше за бойните действия в Ивицата Газа.

"Ислямското съпротивително движение "Хамас" обявява избора на командира Яхия Синвар за ръководител на политическото бюро на движението на мястото на лидера мъченик Исмаил Хания", се казва в изявлението на групировката.

61-годишният Яхия Синвар е лидер на "Хамас" в Ивицата Газа, един от основателите на военното крило на организацията и съосновател на звеното за вътрешна сигурност на бойната групировка. Той е бил арестуван три пъти от Израел - през 1982, 1985 и 1988 г. През 2011 г. е освободен от израелски затвор като част от размяната за войника на ЦАХАЛ Гилад Шалит. През 2015 г. САЩ обявяват Яхия Синвар за международен терорист, пише БГНЕС.

Исмаил Хания беше убит на 31 юли в Техеран, където беше пристигнал за встъпването в длъжност на иранския президент Масуд Пезешкян. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани заяви, че министерството подозира Израел в убийството на ръководителя на политбюро на "Хамас". Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл своето участие. Иранските власти обещаха да отмъстят на Израел. 

Снимка: БГНЕС