Как студенти предизвикаха революция в Бангладеш и накараха премиера да избяга

Oт президентството в столицата Дака заявиха, че парламентът се разпуска

06.08.2024 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Революция доведе до рязка политическа промяна в Бангладеш – страна в Южна Азия със слабо икономическо развитие и огромна бедност сред 170 милиона население. След седмици на протести с тежки сблъсъци и стотици загинали, премиерът, която е начело на страната от 2009 година, подаде оставка и избяга в Индия с хеликоптер. Днес от президентството в столицата Дака заявиха, че парламентът се разпуска.

Повече от седмица продължиха антиправителствените протести, които бяха белязани от насилие. Демонстрациите започнаха преди месец с искания на студенти за отмяна на квотите за работа в държавната администрация за роднини на ветераните от войната за независимост от Пакистан от 1971 г. 

Критици на премиера Шейх Хасина и правозащитни организации я обвиниха за прекомерна сила в опитите протестната вълна да бъде овладяна. Жертвите през последните дни станаха повече от 300, а ранените – хиляди. 

Хасина бе принудена да напусне, след като студентските движения отказаха да преговарят с нея. Те поискаха и разпускане на парламента в срок и това стана факт след спешни консултации при президента. Контролът върху страната временно е поет от армията, а от затвора излиза опозиционна лидерка, която е стар съперник на Хасина и също е била премиер. 

Бъдещето на страната и ролята на студентите

Студентски движения са в основата на протестите. На преден план е групата "Студенти срещу дискриминацията". 

Предложеният от протестиращите Мухамед Юнус е пионер на световното движение за микрокредитиране и отявлен враг на избягалата премиерка. Наричан е "банкера на бедните". Той и основана от него банка спечелиха Нобеловата награда за мир през 2006 г., след като помогнаха на милиони бедни хора в селските райони с малки заеми на стойност под 100 долара.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС