В Иран заплашиха с убийство премиера на Израел Бенямин Нетаняху

Ислямската държава се опитва да установи стабилност в региона

06.08.2024 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова
Напрежението в Близкия изток ескалира.

Иранският депутат Мохамад Касим Османи заплаши с убийство израелския премиер Бенямин Нетаняху в отговор на ликвидирането на лидера на "Хамас" Исмаил Хания насред Техеран на 31 юли.

"Надявам се, че ще бъде проведена още една операция "Истинско обещание" (масираната атака с ирански ракети и дронове по Израел на 13 април - бел. ред.) като кръвно отмъщение за Исмаил Хания. Не сме съгласни на нищо по-малко от смъртта на Нетаняху", заяви Османи на заседание на парламента, цитиран от местната телевизия IRIB.

По думите му Израел е станал "толкова нагъл", че "вече пролива кръвта на гост в Техеран", а ислямската република ще избере подходящия момент, за да отмъсти за смъртта на Хания.

Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора и възпирането на авантюризма на ционисткия режим, коментира говорителят на външното министерство Насер Канани и допълни, че Техеран ще предприеме действия.

Междувременно стана ясно, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е посочил пред съюзници срок от 48 часа за ирански удар, информира "Труд".

Блинкен свика среща, за да координира действията си с най-близките си съюзници от Г-7, посочва изданието. Според него страните трябва да окажат дипломатически натиск върху Иран и "Хизбула", за да минимизират тяхното отмъщение "доколкото е възможно". Блинкен подчертал, че това е "най-добрият шанс да се предотврати тотална война".

Снимка: БГНЕС