fallback

Осигуряват 500 места в затворите и 6000 спецполицаи след поредните безредици в Англия

Киър Стармър обеща "бързи" присъди за бунтовниците

06.08.2024 | 15:20 Автор: Елеонора Танева

Властите във Великобритания осигуряват над 500 места в затворите и ще мобилизират 6000 специализирани полицейски служители след поредната нощ на размирици. Страната е разтърсена от серия протести, според властите организирани от крайнодесни групировки, след като три малки момиченца бяха убити при нападение с нож в Саутпорт, в Северозападна Англия.

Първоначално насилието започна на фона на частично опроверганите слухове за профила на заподозрения, който погрешно беше представен като мюсюлманин, търсещ убежище. Всъщност 17-годишният младеж е роден в Кардиф, а според британските медии семейството му е от руандийски произход.

Британският премиер лейбърист Киър Стармър обеща "бързи" присъди за бунтовниците и осъди "крайнодясната омраза".

"Ще гарантираме, че всеки, който е осъден на лишаване от свобода за бунт и безредици, ще има място в затвора, което да го чака", увери пред Би Би Си държавниият министър към министерството на правосъдието  Хайди Александър.

Правителството е гарантирало, че местата, които биха били налични "по-късно през месеца", са били освободени, обясни тя, като спомена 567 места.

По данни на полицията от началото на насилието преди седмица са арестувани най-малко 378 души, като се очаква това число да нарасне. Хайди Александър също така потвърди пред радио "Таймс" за потвърди мобилизирането на 6000 полицейски служители, специализирани в поддържането на реда, в допълнение към съобщението, направено в понеделник от Киър Стармър, информира БТА.

Четири хиляди от тези полицейски служители бяха на разположение през уикенда, а "още 2000 ще бъдат на разположение през тази седмица", подчерта тя.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback