"Време е да спрем насилието": Премиерът на Бангладеш избяга с хеликоптер

Новината беше посрещната с радостни възгласи и тържества

06.08.2024 | 15:43 Редактор: Вяра Димова
Протестите в Бангладеш не спират.

Министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина напусна страната след седмици на студентските протести, в които стотици загубиха живота си. Тя е избягала в Индия с хеликоптер, става ясно от медийни публикации. Хасина управлява от 15 години, а новината, че е напуснала Дака, бе посрещната с радостни възгласи и тържества в големите градове в страната.

Началникът на Генералния щаб на армията Вакер Уз Заман обяви в телевизионна реч, че военните ще сформират временно правителство.

"Време е да спрем насилието", каза Заман.

Хасина е най-дълго управлявалият премиер в историята на Бангладеш

Нейният баща - Муджибур Рахман - е смятан за "бащата на Бангладеш". Той ръководи обявяването на независимост от Пакистан през 1971 година и става първият президент на страната. Убит е заедно с по-голямата част от семейството си при военен пуч през 1975 година. Единствено Хасина и сестра ѝ, които тогава не са в страната, оцеляват.

След като живее в изгнание в Индия, през 1981 година тя се връща в Бангладеш и става лидер на партията на нейния баща. Шейх Хасина започва кариерата си като продемократична икона, но в последните години е обект на все повече критики, че ръководи Бангладеш авторитарно с политически мотивирани арести и репресии срещу опозицията, пише DW.

Само преди седем месеца - през януари - Хасина спечели изборите в страната, които ѝ гарантираха пети мандат. Вотът бе бойкотиран от опозицията. Протестите срещу нея започнаха през юни, когато студенти се обявиха против спорната квотна система при назначаването на служители в държавната администрация. 

Снимка: БГНЕС