fallback

САЩ подготвят удар след атаката по база в Ирак и ранените американски войници

Работи се денонощно за предотвратяване на разрастване на конфликта в Близкия изток

06.08.2024 | 13:31 Автор: Тодор Петров

Петима американски военнослужещи бяха ранени при атака срещу военновъздушна база в западната част на Ирак. Това става в момент, когато се очаква нова вълна от нападения в Близкия изток след убийството миналата седмица на високопоставени фигури от палестинската групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула". 

Ракети "Катюша" са били изстреляни по базата "Айн ал Асад" в Западен Ирак и са паднали във вътрешността на военното съоръжение. От Пентагона потвърдиха за предполагаемо ракетно нападение срещу американските и коалиционните сили в базата. Персоналът там продължава огледа на щетите. 

Съветници и експерти по сигурността поставиха нападението в центъра на разговорите си във Вашингтон. В изявление след срещата беше посочено, че президентът Джо Байдън е получил подробна информация. Уточнява се, че се предприемат стъпки за отговор "по начин и място по избор на САЩ". 

Иран ще удари ли Израел?

Обсъдена е и актуална информация за заплахите срещу Израел, отправени от Иран след убийството в Техеран на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания. От държавния департамент заявиха, че дипломатите работят денонощно, за да предотвратят разрастване на конфликта в региона. 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен вече води разговори с лидерите на Катар и Египет за намаляване на напрежението в Близкия изток.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback