fallback

Три смъртни случая и 17 заразени със западнонилска треска в Албания

Тя се предава лесно при младите, но е по-опасна при хората с придружаващи заболявания

06.08.2024 | 12:55 Автор: Елеонора Танева

След 13-годишна пауза Западнонилската треска се завърна в Албания. От нея са починали трима души, а още 17 са заразени, съобщи албанският информационен портал "Шчиптаря".

Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система.

Директорът на албанския Институт по обществено здраве (ISHP) Еугѐна Томѝни каза, че тримата души, които са починали, са на над 62-годишна възраст и имунитетът им е бил отслабен поради придружаващи заболявания. Треската се предава лесно при младите, но най-засегнати са хората над 50 години, които имат и други заболявания, отбелязва "Шчиптаря".

Безсимптомно протичане на болестта

Директорката на Института по обществено здраве допълни, че 80 процента от заразените със Западнонилска треска не проявяват симптоми и го преболедуват леко. Томини каза, че от оставащите 20 процента заразени при малък процент от случаите е засегната централната нервна система, което означава заболяване от менингит, енцефалит и други болести, засягащи тази част на нервната система.

Превенция

"Трябва да носим леки, памучни дрехи с дълги ръкави, а в долната част – чорапи, къси панталони в светли цветове, за да виждаме комарите и да ги прогонваме. Желателно е и прилагането на репеленти против комари“, каза директорът на Института по обществено здраве, цитирана от БТА.

В последните две седмици Институтът извършва тестване за треската на терен и изисква от местните власти да извършват дезинсекция на зоните, където има много комари.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback