fallback

Антипожар: Огнеборците в Гърция с нов метод за контрол на пожарите

Трябва да има подходящи условия за прилагането му

06.08.2024 | 07:20 Автор: Елеонора Танева

Нов метод за гасене на пожар наречен "антипожар ", започва за се  използва от пожарната на Гърция , за да се овладее истинският  пожарът. Той бе  представен от заместник-началника на пожарната Йоанис Коловос.

Това е запалено пространство от пожарникарите и е контролирано изгаряне на горска площ, която е между пожарната и фронта на пожара, който тя трябва да овладее. По думите му "борбата с пожарите" се извършва от обучени горски командири от звената за специални горски дейности, подпомагани от ръководителя на екипа и ръководени от научен екип на пожарната, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

За прилагането на метода се вземат предвид редица научни фактори, като топографията, вида на растителността и преобладаващите метеорологични условия.

Целта на огнеборците е да създадат по-малък и противоположен огън, който да се присъедини към основния пожар и да доведе до прекъсване на огнения фронт.

Условията за прилагането на този метод са оценката на риска по отношение на наличните противопожарни сили, времето за реакция на средствата, както и "съществуващата заплаха за живота и имуществото".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback