Близо 400 души са арестувани на протестите в Англия

Премиерът Киър Стармър обеща "бързи наказателни санкции"

05.08.2024 | 22:33 Редактор: Елеонора Танева
Денонощно анализират записите с агресивни протестиращи

Близо 400 души са арестувани във Великобритания след началото на размириците в английските градове, предизвикани от убийството на 3 момичета край Ливърпул, предаде АФП.

"378 души са задържани. Очакваме този брой да нараства с всеки изминал ден, тъй като органите на реда продължават да идентифицират участниците и да задържат отговорните лица", заяви Гавин Стивънс, оглавяващ координиращия Национален съвет на полицейските началници (НСПН).

Киър Стармър обеща "бързи наказателни санкции"

Междувременно британският премиер се срещна с министри и полицейски началници, включително с шефа на Скотланд ярд Марк Роули, за да обсъдят как да се справят с насилствените протести.

През уикенда няколко полицаи бяха ранени, а десетки хора бяха арестувани, тъй като тълпи, хвърлящи тухли и сигнални ракети, влязоха в сблъсъци с полицаи, опожаряваха и разграбваха магазини и разбиваха прозорци на автомобили и домове.

"Като част от редица действия, които ще бъдат предприети в резултат на срещата, правителството ще засили наказателното правосъдие, за да гарантира, че наказателните санкции са бързи", заяви Стармър.

Той също така заяви, че "постоянна армия" от специално обучени полицейски служители е готова да бъде изпратена в подкрепа на местните сили при евентуални нови безредици.

Първоначално в социалните мрежи се разпространиха фалшиви слухове, според които нападателят е мюсюлманин, търсещ убежище. Полицията съобщи, че заподозреният е 17-годишен младеж, роден в Уелс, а британските медии информираха, че родителите му са от Руандау, информира БГНЕС.

Джамии станаха обект на нападения

Оттогава полицията е арестувала стотици хора в градове в цялата страна, като антиимиграционните демонстранти са се изправили срещу полицията и контрапротестиращите, включително групи мюсюлмани.

Снимки: БГНЕС