fallback

Как Сириза печели доверието на гърците

Коментар на Ангъс Бенет за Bloomberg от Атина

23.01.2015 | 17:06 Автор: Георги Стоянов

До изборите има по-малко от седмица и Гианис Балафас, се опитва да спечели сърцата на гласоподавателите в пощенски клон в покрайнините на Атина.

Той е депутат от Сириза – партията, противопоставяща се на фискалните икономии, подкрепата за която нараства на гребена на вълната на недоволството.

Сириза води в проучванията на общественото мнение. Работниците тук са притеснени за заплатите  и бъдещето на работните си места.

Още по темата

Но в много отношения, те са късметлиите. Гърция има най-високото ниво на дългове към БВП сред страните от Европейския съюз.

То е 170% и продължава да се увеличава. Един на всеки четирима възрастни няма работа и гърците са ядосани.

Техният гняв беше впрегнат от Сириза, която сега води с 4 процентни пункта пред основната дясно центристка партия и с 30 процентни пред традиционната лява партия Пасок.

Сириза изглежда на крачка от изборна победа.

"Ние неискаме еврозоната да колабира. Искаме тя да бъде реформирана", казва Гианис Балафас, депутат от Сириза.

Господин Балафас помогна за смекчаване на позицията на партията. Той обещава да преговарят с европейските партньори за дълговете на страната, вместо да се опитват да диктуват искания.

"Разглеждаме нещата, които могат да бъдат направени и е реалистично да бъдат постигнати. Нереалистичен сценарий е Гърция да напусне или да бъде изгонена от еврозоната", допълва Балафас.

Ако Сириза спечели пълно мнозинство в гръцкия парламент, на тях ще им предстоят трудни преговори с гръцките кредитори, включително МВФ и европейските партньори.

Платформата на Сириза е базирана на отказа от фискална дисциплина и идеята за опрощаване на част от гръцките дългове.

Господин Балафас казва, че партията няма план Б. Ако те спечелят, те ще започнат преговори с ясни искания.

Не може да започнете преговори с план Б или план С в джоба си. Това означава, че сте се настроили, че ще изгубите - това означава, че ще изгубите войната. Войната при преговорите. А ние смятаме да победим в преговорите и посланието от Европа през последните месеци показва точно това, че в голяма степен Европа е започнала да променя позицията си към утрешното правителство, правителството на Сириза", коментира Гианис Балафас.

Партия, която се противопоставя на традиционната политическа система в Гърция и която се противопоставя на фискалните икономии, радикална и непозната, Сириза е следена отблизо от пазарите.

Големи въпросителни има около това, дали те ще успеят да изпълнят обещанието си да договорят чувствително опростяване на  гръцките дългове.

И ако те неуспеят, какво ще се случи тогава. Ангъс Бенет, Bloomberg, Атина.

fallback
Още от Свят
fallback