fallback

Грабежи и ранени полицаи: Антимигрантските протести в Англия ескалират

Беше нападнат и хотел с бежанци

05.08.2024 | 14:07 Автор: Деси Николова

Ескалират антимигрантските протести във Великобритания, след като 17-годишен младеж от семейство на мигранти от Руанда уби три деца. Стигна се до палежи, грабежи, масови безредици и ранени полицаи. Премиерът предупреди - хората, нападнали и хотел, който приютява бежанци, търсещи убежище, ще понесат силата на закона. Това са най-мащабните антимигрантски протести в последните 13 години в Обединеното кралство.

Името на младежа Аксел Рада-Кубана и месторождението му в Кардиф, бяха разгласени, за да бъде секната вълната от дезинформация в крайнодесни платформи в социалните мрежи, че убиецът е радикализиран имигрант мюсюлманин.

Преди часове радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшир, хотел, в който са смятали, че са настанени чужденци, търсещи убежище в кралството.

Премиерът Стармър: Участниците в безредиците ще бъдат наказани

Премиерът Киър Стармър се закани, че виновниците ще си платят. 

"Осъждам крайно-десният бандитизъм, който видяхме този уикенд. Без съмнение участниците и тези, които подбуждат безредиците и насилието ще си платят. Гарантирам ви, че ще съжалявате, че сте участвали пряко във всичко това или сте разпалвали напрежението онлайн", заяви Стармър.

В Мидълсбро около 300 души са се включили в националистически марш по улиците на града, скандирайки името на обвинения за убийствата младеж.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър съобщи, че правителството отпуска близо 30 милиона паунда за подобряване на защитата на джамии в страната от евентуални нападения.

Антимигрантските безредици се разпространяват в цялото кралство

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици и сблъсъци между крайнодесни националисти и правозащитници след убийството в понеделник на трите деца в Саутпорт. Убиецът е роден във Великобритания, но е от африкански произход. 

Купър обяви още, че дори съдилищата ще имат денонощни дежурни състави, също както през 2011 година, годината на мащабните безредици, последвали смъртта на чернокож лондончанин, прострелян от полицаи.

Повече от 150 души бяха арестувани при сблъсъци между протестиращи и контрапротестиращи в големи и малки градове във всички краища на кралството - от Саутпорт, Ливърпул и Манчестър в Северозападна Англия, до Сандърланд и Хартлипул в североизточна, Бристол на югозапад и Белфаст в Северна Ирландия.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback