Увеличаващият се туризъм и екстремните горещини допринесоха за намаляването на запасите от ориз в Япония и достигането до най-ниското им ниво през 21 век, съобщава "Франс прес", като се позовава на запознати политически източници.
"Основните причини за това рекордно ниско ниво на запасите са спадът в производството през миналата година поради високите температури, съчетани с недостиг на вода, както и сравнително ниската цена на ориза в сравнение с цените на други култури като пшеницата", заяви Хироши Итакура, служител в Министерството на земеделието.
През септември 2023 г. Япония регистрира най-силната гореща вълна за последните 125 години, по данни на Агенцията за управление на пожарите и бедствията.
Итакура посочи увеличения ръст на чуждестранните туристи като една от причините за спада на запасите.
Япония посрещна рекорден брой от 17,78 млн. туристи през първата половина на 2024 г., 1 млн. повече, отколкото преди пандемията, според данни, публикувани в началото на месеца, предаде БТА. Спадът на японската валута прави престоя в страната по-достъпен и привлича много чуждестранни посетители, които харчат повече и наред със сувенирите залагат и на ястия на изгодни цени.
Търсенето на ориз обаче намалява и поради спада на населението на азиатската държава и промяната в хранителните навици на японците, които се ориентираха към нови нишестени храни като паста или картофи.
Снимка: pixabay