fallback

Кървав ден в Бангладеш: Най-малко 80 души загинаха при безредици

Увеличават се сблъсъците между полицията и антиправителствените демонстранти

05.08.2024 | 08:22 Автор: Вяра Димова

В Бангладеш са загинали най-малко 80 души заради безредиците в страната в неделя и увеличаващите се сблъсъци между полицията и антиправителствените демонстранти, предаде BBC. Сред загиналите са 13 полицаи, които са били убити, след като хиляди хора щурмували полицейски участък в област Сираджгандж. Общият брой на жертвите след началото на протестите през юли вече е над 270 души.

В цялата страна е въведен полицейски час, а в столицата Дака достъпът до интернет и мобилни услуги е спрян. Както полицията, така и някои поддръжници на управляващата партия бяха забелязани да стрелят с бойни патрони срещу протестиращите. Полицията използва също сълзотворен газ и гумени куршуми.

Протестите започнаха с искането да бъде премахната системата на квоти при държавните работни места, но след това се развиха в цялостно антиправителствено движение. Така те се превърнаха в едни от най-сериозните безредици през 15-годишното управление на премиера Шейх Хасина.

Увеличават се също призивите 76-годишната Хасина да подаде оставка. Студентски лидери обявиха миналия месец кампания с гражданско неподчинение и настояват за оттеглянето на премиера. Тя обаче твърди, че демонстрантите не са "студенти, а терористи, които искат да дестабилизират нацията", информира БНР.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк настоя "шокиращото насилие" в Бангладеш да спре и призова правителството да не атакува мирни протестиращи, предаде "Франс прес". Предвид масовия марш в Дака, планиран за понеделник, както и призива към младежкото крило на управляващата партия да се противопостави на демонстрантите, "аз съм дълбоко загрижен, че ще има загуба на още животи, както и по-големи разрушения", посочва Тюрк в изявление.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback