Хиляди израелци не могат да се върнат у дома заради спрени полети

Полетите между Тел Авив и Ейлат също бяха отменени

05.08.2024 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова
Някои компании преустановиха полетите си за неопределено време.

Близо 4000 израелци са останали блокирани в чужбина поради спирането на международните полети до Тел Авив заради нарастващото напрежение по границата между "Хизбула" и Израел, според местни медии.

Общественият телевизионен оператор KAN заяви, че около 4000 пътници са блокирани извън страната и са се свързали с Министерството на външните работи в Тел Авив, за да улеснят завръщането им в Израел.

Заради ескалиращото напрежение между Израел и "Хизбула" от миналия понеделник насам 15 международни авиокомпании са отменили полетите си от и до Тел Авив, като някои от тях са преустановили полетите поне за няколко дни, а други - за неопределено време.

Напрежението между "Хизбула" и Израел ескалира

Полетите между Тел Авив и Ейлат в южната част на Израел също бяха отменени в събота вечерта и през цялата неделя поради напрегнатата ситуация със сигурността, съобщи израелският вестник "Маарив", цитиран от БГНЕС.

Напрежението между "Хизбула" и Израел ескалира, след като на 30 юли Тел Авив уби висшия военен командир Фуад Шукр при въздушен удар в южното предградие на Бейрут. Политическият ръководител на "Хамас" Исмаил Хания също беше убит в Техеран на следващия ден в атака, за която беше обвинен Израел, въпреки че Тел Авив не е потвърдил или отрекъл отговорността си.

"Хамас" и Иран обещаха да отмъстят за убийството на Хания, а "Хизбула" обеща да отговори на убийството на Шукр.

Нарастват опасенията от пълномащабна война между Израел и Хизбула на фона на продължаващата от месеци размяна на трансграничен огън.

Снимка: БГНЕС