fallback

18-и ден гори пожарът в Гърция, който се прехвърли в България

Огънят изпепели около 20 000 хектара девствена гора

04.08.2024 | 20:11 Автор: Тодор Петров

Пожарът, който избухна вечерта в четвъртък, 18 юли, от една от стотиците мълнии, паднали в планината Орвилос, на надморска височина от 1400 метра и изпепели около 20 000 хектара девствена гора, все още гори. 

В местността, където се намира Красохори, изоставено селище в западните подножия на планината Орвилос, на разстояние 1,2 км южно от сегашното село Лехово в България, и 5 км североизточно от село Агистро Серон, пожарът на гръцко-българската граница гори вече 18-и ден.

Обнадеждаващото за развитието на пожара, както беше подчертано от пожарникарите, е, че той пълзи в гора с букови дървета и са останали само две или три огнища, докато снощният слаб дъжд и героичните многодневни усилия на пожарникарите помогнаха за това, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Вниманието на противопожарните сили на място е насочено към създаването на зони на пожара, така че да не достига девствена гора, намираща се в района, като винаги има опасения, че при промяна на посоката на вятъра огънят ще се разгори неконтролируемо в България и ще се "върне" в Гърция .

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback