Доналд Тръмп похвали Владимир Путин за размяната на затворници

Според него сделката включва плащания към Русия

04.08.2024 | 15:37 Редактор: Тодор Петров
Тръмп с похвала към Путин.

Доналд Тръмп похвали руския президент Владимир Путин за историческата сделка за размяна на затворници, сключена миналата седмица. Той добави, че според него руският лидер е получил по-добрата част от споразумението.

"Бих искал да поздравя Владимир Путин за това, че сключи още една страхотна сделка. Видяхте ли сделката, която сключихме?", заяви Тръмп пред тълпа поддръжници на предизборен митинг в Атланта на 3 август, като разкритикува администрацията на Джо Байдън за начина, по който се е справила с размяната.

Бившият американски президент, който се бори за втори мандат в Белия дом на фона на поредица от съдебни дела срещу него, каза, че размяната на затворници е довела до освобождаването на някои от най-големите убийци в света.

При най-голямата размяна на затворници след края на Студената война в на 1 август Русия освободи 16 затворници - включително репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, германски граждани и руски дисиденти. Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис посрещнаха освободените американци при завръщането им в същия ден, като Байдън обяви размяната за дипломатически подвиг.

В замяна на това бяха освободени осем руснаци, които са били в затвора в пет държави. Сред тях беше Вадим Красиков, полковник от руските тайни служби, който беше вкаран в доживотен затвор в Германия за убийството на чеченски дисидент в Берлин през 2019 г., пише БГНЕС.

Тръмп също намекна, че сделката за затворниците включва плащания към Русия, като заяви, че по време на мандата си е осигурил освобождаването на 59 заложници и никога не е плащал нищо. Джейк Съливан, съветник на Байдън по националната сигурност, потвърди, че не са били разменяни пари и не са били разхлабени санкциите срещу Русия.

Снимка: БГНЕС