Арести, размирици и ранени полицаи при нови протести в Англия

Британското правителство бе категорично - "те ще си платят цената"

04.08.2024 | 13:46 Редактор: Деси Николова

Бандитите, които участват в престъпни безредици по улиците, ще "платят цената" за действията си, заяви британското правителство. Острото предупреждение идва на фона на опасността от нови прояви на насилие на Острова през следващите дни. Безредиците избухнаха след убийството в Саутпорт на три деца от 17-годишен младеж.

В градове в Англия и Северна Ирландия се стигна до сблъсъци между демонстранти, настроени срещу имигрантите и контрапротестиращи. Бяха ранени десетки полицаи, десетки са и задържаните. Само в Ливърпул арестите са 11, там полицай беше ударен със стол по главата. Друг беше изритан от мотоциклета си. При безредиците беше подпалена и библиотека. В Хъл протестиращите нападнаха хотел, в който са настанени кандидати за убежище. Последва опожаряване и разграбване на магазини. Неколкократно министърът на вътрешните работи Ивет Купър излиза с предупреждение.   

"Престъпното насилие и безредиците нямат място по британските улици. Тези, които са участвали в сблъсъците, ще платят цената", каза Купър.

"По отношение на насилието, полицията има моята пълна подкрепа за предприемане на действия срещу екстремистите, които се опитват да сеят омраза", заяви премиерът Киър Стармър.

Целият политически спектър осъжда действията на крайнодесни организации, които са обвинявани, че подклаждат напрежението с невярна или манипулативна информация след убийството в Саутпорт. Вълната от насилие обхвана Лондон, Манчестър, Нотингам, Бристол, Блекпул, Хартълпул, Белфаст. От министерството на правосъдието обещават, че "цялата правораздавателна система е готова да издава присъди възможно най-бързо".

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС