fallback

"Златна виза": Kак се промени пазарът на недвижими имоти в Гърция

Влиянието на новите регулации

04.08.2024 | 11:18 Автор: Деси Николова

Инвестициите в недвижими имоти по програмата "Златна виза" продължават да растат с пълна сила. Чуждестранните инвеститори активно търсят изгодни възможности за покупка на жилище в южните предградия на Атина и Пирея, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Най-значителното увеличение на разходите за покупки и продажби се наблюдава в областите, където лимитът на програмата "Златна виза" не е променен. Според експерти, с настъпването на есента и въвеждането на нов, по-висок праг за инвестициите, се очаква значително ограничаване на обема на покупките и продажбите, свързани единствено с получаването на разрешение за пребиваване.

Очаквани промени след увеличението на прага за "Златната виза"

От 1 септември минималният праг за получаване на разрешение за пребиваване в цяла Атика, Солун и островите с население под 3100 жители ще бъде увеличен на 800 000 евро. В останалата част на страната лимитът също ще се увеличи от 250 000 на 400 000 евро. До тази дата все още е възможно да се получи разрешение за пребиваване по стария режим, при сключване на частен или предварителен договор за покупка на недвижим имот (до 31 август). В момента ограничението от 500 000 евро важи за централната част на Атина, северните и южните предградия (с изключение на Пирея), общините Солун, Миконос и Санторини. В останалите райони на страната, както и в големи части от басейна, лимитът остава 250 000 евро.

Ръст на инвестициите в южните предградия на Атина и Пирея

Компанията Green Estate (Topo GES IKE) отчита значителен ръст в продажбите и стойността на имотите – с 47% и 102% в Пирея, и съответно 25% и 66% в западните предградия. По отношение на северните и южните предградия на Атина, ръстът на продажбите е приблизително на същото ниво, но увеличението на стойността е по-осезаемо в южните предградия.

Очаквано, южните квартали на Атина като Глифада, Вула и Варкиза водят класацията по цени на имотите. Глифада заема второ място по увеличение на стойността с 42%. Първите двадесет района, където цените се увеличават най-силно, предимно включват северните и южните предградия, разположени близо до централната част на Атина.

По отношение на най-евтините зони, първите двадесет района включват общините Западна Атика, Атина, предградията на Пирея и Източна Атика.

Според Engel & Völkers, Гърция остава много популярна сред местните и международните инвеститори. Изчаквателната нагласа на вътрешния пазар постепенно отстъпва място на значителния интерес към атрактивни инвестиции. Цените на имотите в Гърция продължават да бъдат сравнително умерени в сравнение с други европейски страни.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback