Ватиканът осъди откриването на Олимпиада

"Светият престол беше натъжен от някои сцени по време на церемонията", пише в изявлението

04.08.2024 | 09:04 Редактор: Деси Николова
Светият престол не посочи защо разпространява изявлението си толкова късно.

Ватиканът изрази тъга от сцената, наподобяваща пародия на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, представена по време на откриването на Летните олимпийски игри в Париж, съобщи Ройтерс.

"Светият престол беше натъжен от някои сцени по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се присъедини към гласовете, издигнати през последните дни, за да изрази съжаление за обидата, нанесена на много християни и вярващи от други религии", се казва в необичайното прессъобщение, публикувано в събота на френски език.

Въпросният откъс от церемонията на 26 юли наподобяваше библейската сцена на Исус Христос и неговите апостоли, които се хранят за последен път преди разпятието, но на масата имаше травестити, транссексуален модел и гола певица в ролята на гръцкия бог на виното Дионис, припомня Ройтерс.

Два дни по-късно организаторите се извиниха, като подчертаха, че изобщо не са имали намерение да проявят неуважение към някоя религиозна група.

"На едно престижно събитие, на което целият свят се обединява около общи ценности, не бива да има намеци, осмиващи религиозните убеждения на много хора. Свободата на изразяване, която очевидно не се поставя под въпрос, намира своята граница в уважението към другите", пише в изявлението на Ватикана, предаде БТА.

Светият престол не посочи защо разпространява изявлението си повече от седмица след събитието във френската столица.

На първи август папа Франциск проведе телефонен разговор с турския президент, като в прессъобщение на канцеларията на Реджеп Тайип Ердоган се посочва, че една от обсъжданите теми е била церемонията в Париж, припомня Ройтерс.

Снимка: БГНЕС