fallback

Чума върлува сред преживните животни в Гърция

Има ли опасност за България?

03.08.2024 | 22:01 Автор: Деси Николова

Огнищата на чума по дребните преживни животни се разпространяват в цяла Гърция. В една овцеферма в района на Комотини е открит положителен резултат за вируса, като на 3 август се очакват резултати и за друга ферма, пишат от Skai.gr. По информация на ERT собственикът на фермата наскоро е закупил животни от търговец, който вероятно е транспортирал заразени животни, без да знае за това.

В разговор с гръцките медии директорът на ветеринарната служба Никос Фотиниас е заявил, че 273-те овце от фермата ще бъдат отведени за клане и ще бъде спазен целият протокол от действия. За пореден път той апелира за подкрепа чрез наемане на нови ветеринарни лекари във всички регионални звена.

Никос Фотиниас също така е призовал за наемане на персонал за работата на Центъра за екзотични болести в Неа Орестиада, където ще могат да се вземат проби за откриване на зоонози. Тъй като, както се е изразил той, "пространството съществува, оборудването съществува, а персоналът не е наличен".

По-рано са открити два случая в Илиа. Според съобщенията единият е в района на Немумата, а другият - във Вартоломио. През предходните дни са открити случаи и в едно звено в префектура Ираклион.

По данни на Министерството на земеделието и горите на Гърция, публикувани по-рано, след новите резултати от проверките случаите на чума по дребните преживни животни вече са 35. Според официалните данни броят на умъртвените до момента животни е 13 000, но се очаква тази цифра да нарасне, информира "Труд".

Хърватия вече преустанови временно издаването на разрешителни за внос на живи овце и кози от Гърция и Румъния, където продължава да се разпространява чума по животните.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback