Иран: Лидерът на "Хамас" бе убит със снаряд с малък обсег

Напрежението в региона се покачва

03.08.2024 | 16:36 Редактор: Деси Николова
Близкият изток вече е на ръба на регионална война.

Исмаил Хания, лидерът на "Хамас", е бил убит със снаряд с малък обсег на действие и бойна глава с тегло около 7 кг, съобщава Революционната гвардия на Иран в изявление, цитирано от Ройтерс.

Отмъщението на Техеран ще бъде "тежко и ще бъде извършено в подходящ момент, на подходящо място и по подходящ начин", както и чрез широката мрежа от подкрепяни от Иран въоръжени групировки в Близкия изток, съобщи Революционната гвардия, която обвини Израел за смъртта на Хания.

Израел няма да се "сдържа", ако Иран предприеме ответна атака, предупреди високопоставен израелски служител по сигурността, цитиран от ДПА.

Съюзниците на Иран включват йеменските бунтовници хуси и въоръжената групировка "Хизбула" в Ливан, както и множество други милиции в Ирак и Сирия, които са лоялни на Техеран.

В писмо до лидера на "Хизбула" Хасан Насралла командирът на Революционната гвардия генерал Хосейн Салами говори за сурово и кърваво отмъщение. Салами пише, че Израел ще трябва да плати висока цена за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и командира на "Хизбула" Фуад Шукр.

Напрежението в региона се покачва, след като Израел уби Шукр при въздушен удар по Бейрут, уточнява ДПА.

САЩ заявиха, че планират да преместят ескадрила изтребители в Близкия изток, за да засилят военното си присъствие в региона. Министерството на отбраната на САЩ предприема стъпки за "намаляване на възможността за регионална ескалация от страна на Иран или неговите партньори и проксита", заяви държавен служител пред ДПА, предаде БТА.

След близо 10 месеца на сражения между "Хамас" и Израел в ивицата Газа съществуват опасения, че Близкият изток вече е на ръба на регионална война.

Изявлението на Революционната гвардия също обвинява "престъпното американско правителство" в подкрепа на нападението срещу Хания в предградията на Техеран. Лидерът на "Хамас" беше погребан вчера в Катар.

Снимка: БГНЕС