САЩ отмениха сделката за "мозъка" на атентатите от 11 септември

Лойд Остин: Оттеглям трите предварителни споразумения

03.08.2024 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Лойд Остин съобщи новината.

Американският министър на отбраната Лойд Остин отмени сключеното споразумение със смятания за "мозък" на атентатите от 11 септември 2001 година, както и с двама негови съучастници. Така тримата обвиняеми отново ще бъдат лишени от възможността да се спасят от смъртно наказание.

С решенето си министър Лойд Остин поема лично надзора по делото и отнема правомощията по случая на надзираващия съдия в базата Гуантанамо Бей Сюзън Ескалие. Тя именно, със съгласието на Пентагона, подписа предварително споразумение с пакистанеца Халид Шейх Мохамед и неговите двама съучастници. Срещу самопризнания те получаваха възможност да избегнат най-тежката присъда. Близки на загиналите при атентатите обаче изразиха своето недоволство и гняв. 

По-рано тази седмица Пентагонът обяви, че с обвиняемите Халид Шейх Мохамед, Уалид Мухамад Салих Мубарак бин Аташ и Мустафа Ахмед Адам ал Хаусауи е постигнато споразумение за наказание. Тримата са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

"Упражнявайки своите правомощия, аз оттеглям трите предварителни споразумения, като решението ми влиза в сила веднага", се казва в изявлението на Остин.

На 11 септември 2001 г. ислямски терористи разбиха три отвлечени пътнически самолета в Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона край Вашингтон. Четвърти самолет се разби в щата Пенсилвания. Халид Шейх Мохамед е смятан за главен организатор на атентатите.