Свръхтуризмът задушава Гърция и това скоро ще бъде прекратено

Снимки на хаоса в трафика в Санторини се разпространиха в социалните медии

03.08.2024 | 09:25 Редактор: Тодор Петров
Милиони туристи заливат Гърция.

Мерки, насочени към по-ефективно и рационално управление на круизните пристанища в Гърция, се обмислят от правителството заради снимките на "задушаване", които наскоро бяха пуснати от популярни дестинации като Санторини, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

На среща на правителството с участието на министъра на туризма Олга Кефалогианис, министъра на корабоплаването Христос Стилианидис, държавния министър Акис Скерцу и главния изпълнителен директор на ТАЙПЕД Димитрис Политис бе потвърден положителния ход на туристическите потоци през този сезон, както и необходимостта от търсене на устойчиви решения и отговори на натиска, оказван от концентрацията на туристически потоци в определени популярни дестинации, в полза както на местните общества, така и на по-широкия туристически продукт.

Министрите се съгласиха, че особено в круизния сектор, в който през последните години се наблюдават непрекъснато нарастващи тенденции, е необходимо да се проучат политиките за таксуване в круизните пристанища - в момента на много ниски нива, алтернативните модели за управление на пристанищата, както и цифровите инструменти за управление на флота което ще допринесе за по-рационално и ефективно уреждане на нарастващото търсене, винаги в полза на местните общности.

В близко бъдеще ще бъдат обявени конкретни мерки

През последните няколко дни снимки на хаоса в трафика в Санторини се разпространиха в социалните медии, особено в моменти, когато от круизен кораб слизат на брега хиляди хора.

Ситуацията в Санторини, както и в други популярни дестинации, избирани от круизни кораби, е снизходително задушаваща както за посетителите, така и за жителите. В същото време инфраструктурата на острова няма подходящата уязвимост, за да може да посрещне тълпите, които пристигат всеки ден.

Миналата година Санторини посрещна около 3,5 милиона туристи, т.е. 1 на 10 посетители в Гърция. Това е параноично число, когато говорим за остров с едва 15 500 жители. През 2023 г. 800 круизни кораба са превозили приблизително 1,3 милиона пътници.

Около една пета от острова в момента е заета от сгради. В калдерата безброй места за настаняване с басейни и джакузита с изглед към вулкана са най-атрактивните, но скъпи възможности за туристите.

"Трябва да поставим ограничения, ако не искаме да потънем в хипертуризъм", каза кметът на Санторини Никос Зорзос пред АФП. "Не трябва да има нито едно допълнително легло, нито в големите хотели, нито в наемите в Airbnb", подчерта той.

На острова вече се появиха табели, поставени от жителите, които призовават посетителите да уважават острова. "РЕСПЕКТ... Това е вашата ваканция, но това е нашият дом", гласи съобщение на организацията Save Oia.

Местните власти са поставили ограничение от 8000 пътници на круизни кораби на ден - мярка, която се очаква да бъде въведена от следващата година. Но не всички местни агенции са съгласни. Антонис Пагонис, ръководител на Асоциацията на хотелиерите на Санторини, смята че решението е в по-доброто управление на потока от посетители.

"Не е възможно в понеделник, например, да има 20 до 25 000 посетители от круизен кораб, а на следващия ден нула", каза Пагонис. Той също така твърди, че по-голямата част от задръстванията засягат само части от острова като Фира. В южната част на острова плажовете с вулканичен пясък са по-малко претъпкани, въпреки че юли е висок сезон, посочи Пагонис.

Средният турист, идващ на острова, се е променил. "Instagram определи начина, по който хората избират места за посещение", каза той, обяснявайки, че всеки иска перфектната снимка в Instagram, която да потвърди очакванията му.

Снимка: БГНЕС