Русия атакува яростно Одеса, докато Украйна обещава да си върне Харковска област

Възможно е Кримският мост да бъде разрушен в следващите месеци

03.08.2024 | 09:00 Редактор: Тодор Петров
Зеленски с актуална информация за войната.

Одеса и областта са били подложени на атака с ракети и дронове тази нощ. Близо един час в черноморския град Одеса и около него се чуваха силни експлозии. Обявена беше въздушна тревога. Властите призоваха всички граждани да останат в укрития до отбой от тревогата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на фронта продължава да е най-тежка около Покровск. По думите му въпреки интензивните боеве, украинските военни държат под внимание и останалите направления - освен Донецка и Харковска област, и южната част на страната.

Въпрос на време е украинците да освободят териториите в Харковска област, които са под руски контрол, заяви в интервю за местна телевизия директoрът на украинското разузнаване Кирило Буданов. Според него там руснаците са се опитали да създадат буферна зона, но са се провалили.  

Ръководителят на украинското разузнаване допусна, че е възможно Кримският мост да бъде разрушен в следващите месеци. По думите му, се провежда съответната работа както за това, така и за осъществяване на украински удари на по-големи разстояния, съобщи БНР.

През последната седмица руската армия е овладяла пет населени места и площ от 57 квадратни километра. Решителни за тези успехи са били превъзходството й в жива сила и авиация. Засилените бомбардировки са довели до десетократно увеличение на евакуациите на цивилни от селищата в близост до фронта.

Снимка: БГНЕС