Вдовицата на Исмаил Хания: Ти си моята подкрепа, кажи здравей на мъчениците на Газа

Положиха тялото на лидера на "Хамас" в град Лусаил

02.08.2024 | 19:32 Редактор: Беатрис Младжова

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обстреля с ракети северните части на Израел. Това стана в деня на погребението на лидера на палестинската групировка "Хамас" Исмаил Хания. Ковчегът с тялото му беше пренесен в Катар, където той живееше в изгнание, преди да бъде ликвидиран по време на гостуването си в Техеран.

Полагането на ковчега с Исмаил Хания е в гробището на град Лусаил, северно от катарската столица Доха. Самото погребение беше предшествано от церемония в местна джамия. Сред присъстващите беше и Халед Мешаал, който се спряга за нов лидер на "Хамас". 

Също и официални представители на радикалната групировка, както и емирът на Катар шейх ал Тани. Заедно с ковчега бяха пренесени и тленните останки на телохранителя, който загина заедно с Хания. За поклонението в Доха се събраха тълпи от хора. Отделно изрази скръбта си вдовицата на Хания. 

"Ти си моята подкрепа в този живот и в следващия. Ти си моята любов. Кажи здравей на всички мъченици на Газа, кажи здравей на лидерите, на всички мюсюлмани", каза вдовицата на Исмаил Хания - Амал Хания.

Ответен удар от "Хизбула"

По-рано лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че е "неизбежно" Израел да получи подобаващ отговор на на тези убийства, както и на удара, при който в Бейрут беше ликвидиран военният командир от шиитската групировка Фуад Шукр.

"Хизбула" заяви, че е изстреляла десетки ракети в отговор на обстрел, при който са убити четирима сирийци в Южен Ливан. Израелската армия е прехванала част от ракетите, отломки са паднали в ненаселени райони.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС