fallback

Олаф Шолц за освободените от Русия затворници: Страхуваха се за живота си

"Важно е, че им осигурихме защита", заяви канцлерът на Германия

02.08.2024 | 19:28 Автор: Толя Стоянова

Исторически ход – така коментаторите определят най-голямата от времето на Студената война размяна на затворници между Русия и Запада. Освободени са 24-ма души, задържани в 7 различни държави. Посредник беше Турция, а размяната стана с полети от и до Анкара.

Повечето от осъдените са по дела с обществен интерес. С присъди от по 16 години за шпионаж бяха кореспондентът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън. Журналистката от Радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева пък трябваше да изтърпи 6 и половина години за разпространение на фалшива информация за руската армия. 

Гершкович, Уилън и Курмашева бяха посрещнати лично от президента и вицепрезидента Джо Байдън и Камала Харис. Освободени от Русия са и известни политически дисиденти. Личат имената на Иля Яшин, Олег Орлов. Също и Владимир Кара-Мурза - на път за вкъщи той води емоционален разговор със семейството си по аудиовръзка с Белия дом. 

"Привет, татко, радвам се да те чуя. Ние сме в Овалния кабинет", казва дъщеря му.

"Без думи съм. Не ми се вярва, че това се случва. Още сякаш съм в килията си в Омск, а вместо това чувам гласовете ви. Но искам да кажа, че свършихте великолепна работа, спасихте живота на хора", заяви Кара-Мурза.

Германия е удовлетворена от пускането от Беларус на осъдения на смърт за тероризъм, но помилван германски гражданин Рико Кригер. Западните държави на свой ред връщат на Русия Вадим Красиков - агент на Федералната служба за сигурност, получил доживотен затвор в Германия за убийството на чеченски активист.

10 души се прибраха в Русия, включително двама непълнолетни.

"Специално се обръщам към тези, които са свързани с военната служба. Искам да ви благодаря за вашата вярност към клетвата ви, към дълга ви и към отечеството, което не ви е забравяло нито за минута", подчерта президентът на Русия Владимир Путин.

13 от освободените бяха приети в Германия. При пристигането им на летището в Кьолн канцлерът Олаф Шолц определи срещата си с тях като "много трогателна", защото са усетили свободата неочаквано и внезапно.

"Тези хора, затворени несправедливо, по политически причини, се страхуваха за здравето и дори за живота си. Затова е важно, че сега им осигурихме тази защита тук", добави Шолц.

В Германия, в същото време, семейството на жертвата на руския гражданин Красиков нарече предсрочното му освобождаване "съсипваща новина".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback