Джо Байдън към Нетаняху: САЩ ще подкрепят Израел срещу всички заплахи от Иран

В разговора е участвала и Камала Харис

02.08.2024 | 08:13 Редактор: Искра Ангелова
Байдън даде уверението си пред Нетаняху.

Президентът на САЩ Джо Байдън даде думата си на своя съюзник - израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ са ангажирани със сигурността на еврейската държава пред "всички заплахи от Иран, предаде Франс прес.

По време на телефонния разговор между двамата, в който е участвала и вицепрезидентът Камала Харис, сегашният обитател на Белия дом, също така е подчертал важността на продължаващите усилия за деескалация на напрежението в региона, се пояснява още в изявление на американското президентство.

"Президентът потвърди ангажимента си към сигурността на Израел срещу всички заплахи от страна на Иран, включително чрез прокси терористични групировки като "Хамас", "Хизбула" и хутите", се казва в съобщението на американското президентство, информира БТА.

"Джо Байдън е обсъдил с Нетаняху и усилията за подсилване на отбраната на Израел срещу потенциални заплахи, включително заплахи от балистични ракети и дронове, което може да включва ново разполагане на американски отбранителни оръжия", добави Белият дом.

Съветникът по националната сигурност на Джо Байдън, Джейк Съливан, по-рано беше заявил, че САЩ "участват в интензивни усилия" за избягване на мащабен конфликт в Близкия изток.

Снимка: БГНЕС