Инфлацията в Гърция стигна 3% и жителите ще пият доста по-скъпо кафе

Цената на какаото също ще отбележи ръст

01.08.2024 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова
Инфлацията в Гърция стигна 3% и жителите ще пият доста по-скъпо кафе

Според предварителната оценка на Евростат инфлацията в Гърция достигна 3% през юли 2024 г., увеличена с половин единица спрямо юни 2024 г., която беше 2,5%.

Ситуацията остана тежка и през август, като цените на продуктите в супермаркетите остават високи след новото покачване на инфлацията, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Предстоят нови поскъпвания на кафето и какаото

Президентът на Съюза на потребителските работници на Гърция Апостолос Райтопулос подчерта, че през септември се очаква ново увеличение на цените на кафето и какаото.

"През септември следва втората вълна на повишения заради Виетнам, който произвежда сорта Робуста, и от Бразилия, който произвежда Арабика. Ще видим по-големи увеличения", отбеляза той.

"От данните, които Евростат публикува вчера, се видя, че няма да е добър месец, защото инфлацията скочи до 3%. Това означава нови увеличения на храни, стоки от първа необходимост, услуги, горива", допълни Райтопулос.

Във връзка със срещата, проведена вчера от министъра на развитието Такис ​​Теодорикакос с представители на супермаркети, както и тези на хранително-вкусовата промишленост и мултинационални компании, където той ги помоли да намалят средната си печалба и цени, особено през есента, когато училищата отварят, Раутопулос отбеляза: "Докато пазарът действа хаотично, докато апетитите на алчността за печалби продължават неотслабващи, ние имаме тези резултати и ще продължим да ги имаме".

Снимка: Pixabay