Разкриха самоличността на убиеца от Англия, но страната потъна в скръб

Аксел Рудакубана вече е обвинен официално за смъртта на три момичета

01.08.2024 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

17-годишният младеж, задържан за атаката с нож в английския град Саутпорт, вече е обвинен официално за смъртта на три момичета от група по танци и за раняването на 10 души. Той беше отведен днес пред съда в Ливърпул, където името му беше обявено. Безредиците, избухнали след трагедията в Саутпорт, продължиха и тази нощ в цяла Англия.

Името на момчето не се съобщаваше официално заради възрастта му. Съдията обаче постанови отмяна на ограничението. Така стана известно, че младежът се казва Аксел Рудакубана и само след шест дни навършва 18.

Британски медии наблегнаха и на информацията, че родителите му са с произход от Руанда. Още в понеделник полицията подчерта, че той не е имигрант, а е роден в Кардиф.

Някои от ранените остават в тежко състояние

По-рано бяха изписани от болницата две от ранените деца при атаката в понеделник. Страната остава в шок и потопена в скръб заради смъртта на три момичета. Още 8 деца пострадаха, както и двама възрастни, някои все още са в тежко състояние. Скоро след нападението избухнаха протести, подклаждани от разпространената информация, че убиецът е нелегален имигрант - манипулация, за която правителството обвини крайнодесни организации.

17-годишният младеж официално е обвинен за убийство на три момичета и за 10 опита за убийство.

"Обвиненията са крайъгълен камък в нашите разследвания. Продължаваме да работим с нашите партньори, с полицията на графство Ланкишър и звената за борба с тероризма в северозападната част на страната", каза Урсула Дойл от службата на Кралската прокуратура.

Сблъсъците между протестиращи и полицаи продължиха, включително близо до резиденцията на премиера Киър Стармър в Лондон. Там се събраха хиляди демонстранти на протест срещу имиграцията и със скандирания "Спасете децата ни" и "Искаме да си върнем страната".

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС