fallback

Жегите в Европа взимат минимум 175 000 жертви годишно

Екстремните температури изострят хроничните заболявания

01.08.2024 | 22:26 Автор: Беатрис Младжова

Жегите в Европа са причинител за смъртта на поне 175 000 души годишно в Европа, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Европа е сред най-бързо затоплящите се региони в света, като температурите се повишават с два пъти по-бърза скорост от средното за света, съобщи "Политико".

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви, че хората в европейския регион "плащат най-високата цена" за големите горещини, предаде БГНЕС.

"Топлинният стрес е водещата причина за смъртните случаи, свързани с климата, в региона. Екстремните температури изострят хроничните заболявания, включително хроничносъдовите, респираторните и мозъчно-съдовите, психичното здраве и свързаните с диабета състояния", каза Клуге.

 

Клуге призова държавите да изготвят планове за действие в областта на топлинното здраве, които са "ключов процес за адаптация" за повишаване на устойчивостта на общностите към горещите вълни. Европейският клон на СЗО също така разработва актуализация на ръководството си за планове за действие. Това трябва да подпомогне националните и местните правителства при изготвяне на техните собствени планове.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback