fallback

Унгария се прицели в работна ръка от Русия и Беларус

Жителите на двете страни получават "национални карти" без специални проверки

01.08.2024 | 14:58 Автор: Беатрис Младжова

Жители на Русия и Беларус могат да пребивават в Унгария с т. нар. "национална карта" от 9 юли. Това не са шенгенски визи, а разрешения за работа и пребиваване, които важат на територията на Унгария. Такива карти могат да бъдат издавани от всяка страна членка на ЕС.

Будапеща ги издава и на гражданите на Украйна, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. Жителите на тези осем страни, които искат да работят в Унгария или да открият там фирма, могат да подадат съответната заявка.

Унгария търси работна ръка за новия АЕЦ

Унгария иска по този начин да привлече работници, включително от Русия. Те ще бъдат използвани на първо място за строителството на новата АЕЦ в страната, което ще бъде ръководено от руската корпорация "Росатом".

Обработката на заявките за получаване на "национални карти" ще бъде ускорена и няма да се прави специална проверка за сигурност, каквато е нужна за издаването на шенгенска виза. Издаването на карти на лицата, засегнати от санкциите на ЕС заради войната на Русия срещу Украйна, няма да е възможно, пише DW.

Опасенията на Европейския съюз

Лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер изрази в писмо опасенията си във връзка с решението на Будапеща. Русия и Беларус се възприемат в ЕС като заплаха и новата унгарска практика може "да създаде сериозни предпоставки за шпионска дейност, което представлява заплаха за националната сигурност". Вебер призова държавните глави и правителствата от Общността на следващата си среща на върха през октомври да разгледат въпроса за "националната карта" на Унгария.

За гражданите на Русия и Беларус не важат особени визови ограничения

Притежателите на "национална карта", издадена от Унгария, могат да я използват за пътувания във всички 29 страни от Шенгенската зона за период от 90 дни без обичайно задължителната шенгенска виза. Но същевременно страните от зоната могат да им откажат да влязат на тяхна територия, ако се появят рискове за националната сигурност, например.

В ЕС няма особени визови ограничения или дори санкции срещу обикновените граждани на Русия или Беларус. Въпреки войната на Русия в Украйна, те могат да кандидатстват за шенгенска виза, която дава право за влизане във всички страни от Шенгенската зона за 90 дни.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback