fallback

Хиляди в Иран изпратиха убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отслужи погребалната молитва

01.08.2024 | 13:37 Автор: Искра Ангелова

В Техеран се състоя погребална церемония за убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания. Опечалено множество с портрети на ръководителя на движението и палестински знамена се събра в Техеранския университет в центъра на иранската столица.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отслужи погребалната молитва. До аятолаха застана новоизбраният президент на Иран Масуд Пезешкиан. Погребението на Хания ще бъде в Катар.

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание по искане на Иран и обсъди ескалацията в Близкия изток. Иранският представител нарече убийството на Хания "отвратително престъпление" и обвини Съединените щати в съучастие. Американският представител повтори, че властите не са знаели нищо и не са участвали в елиминирането на Хания.

А заради появилите се информации, че Иран готви удар по Израел, Русия предупреди, че Близкият изток може да се озове на ръба на войната.

"Комуникацията чрез ракети, въоръжени дронове и смъртоносни атаки трябва да спре. Членовете на международната общност трябва да работят заедно, за да предотвратят всякакви действия, които много бързо могат да доведат до много по-голям и по-широк конфликт", каза зам.-генералният секретар на ООН Розмари Дикарло.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback