Украйна оборудва дроновете си с бойни глави срещу самолети

Страната увеличи производството на летателните апарати до над 100 000 на месец

01.08.2024 | 10:16 Редактор: Вяра Димова
Украйна обновява дроновете си.

Далекобойните дронове на Украйна вече имат бойни глави с въздушна, а не контактна детонация. Това ги прави идеални за поразяване на самолети, разказа пред "Радио Свобода" представителят на украинското военно разузнаване (ГУР) Андрий Юсов.

Той даде и малко повече подробности за един от най-впечатляващите удари на украинските дронове - на военната база Оленя, която се намира на 1800 км от границата с Украйна. Според данни на ГУР, не системите за въздушна отбрана не са сработили, а просто не е имало такива за явно смятаната за достатъчно защитена навътре в тила на Русия база.

При атаката в Оленя са ударени два самолета Ту-22. Ремонтът им ще отнеме седмици, сочат още данните на ГУР.

Руски военни кореспонденти съобщават и за свалянето на хеликоптер Ми-8 над град Донецк от украински дрон камикадзе (FPV). Информацията не е потвърдена и според други източници той е поразен от ракета, но ако е факт, е операция без аналог досега, показваща подобряването на ефективността на украинските дронове. 

Украйна увеличи производството на FPV-дронове до над 100 хил. на месец и те бяха спасителната опция за украинската армия при спряната помощ от САЩ и недостигащите артилерийски снаряди.

Дронът "Гербера" е участвал активно в атаката над Украйна срещу 31 юли

ВВС съобщи, че това е една от най-масовите за тази година, а основната цел е била Киев. Към украинската столица са изпратени 36 дрона от общо 89. Според военните целта е изтощаване и тестване на системите за ПВО на Украйна. Всички въздушни цели са били свалени, но част от тях са били "примамки", т.е. неносещи експлозиви - произведените от пластмаса и пяна "Гербера", които на външен вид копират бойните дронове Shahed от Иран.

Опасенията в Украйна са, че може да следва масирана ракетна атака на базата на събраните данни.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: архив, БГНЕС