fallback

Организаторите на атентата на 11 септември в САЩ сключиха споразумение

Ще им помогне да избегнат смъртното наказание

01.08.2024 | 09:10 Автор: Беатрис Младжова

Смятаните за основни организатори на терористичните атаки в Съединените щати срещу Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед и още двама други се споразумяха със САЩ за признаване на вината, съобщи телевизионният канал CNN, като се позовава на данни от Пентагона.

Предварителното споразумение, постигнато след 27 месеца преговори, ще помогне на Мохамед, Уалид Бин Аташ и Мустафа ал Хавсауи да избегнат смъртното наказание, обясняват прокурорите в писмо, представено пред CNN, и изпратено до семействата на жертвите на 11 септември.

След като започнаха преговори през март 2022 г., тримата мъже се съгласиха да се признаят за виновни по всички обвинения, включително убийството на 2976 души, изброени в обвинителния лист, става ясно от разпространения текст, предаде "Фокус".

Мохамед и другите двама обвиняеми ще се признаят за виновни на изслушване, което може да се състои още следващата седмица, според информацията в писмото.

"Признаваме, че статусът на делото като цяло и тази новина в частност разбираемо и подходящо ще предизвика силна емоция, и също така осъзнаваме, че решението за сключване на предварително споразумение ще бъде посрещнато със смесени реакции сред хилядите членове на семействата, които са загубили близки. Решението за сключване на досъдебно споразумение след 12 години спорове не беше взето лесно; въпреки това, нашата колективна, обоснована и добросъвестна преценка е, че това е най-добрият път към окончателност и справедливост в този случай", пишат прокурорите.

Снимка: архив БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback