Иран подготвя удар по Израел след убийството на Исмаил Хания?

Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание

01.08.2024 | 07:35 Редактор: Тодор Петров
Спешно заседание в ООН.

На извънредно заседание се събра Съветът за сигурност на ООН след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания. То беше свикано по искане на Техеран с подкрепата на Русия, Китай и Алжир.

Иранският представител Амир Саид нарече убийството на Исмаил Хания отвратително престъпление и обвини Съединените щати в съучастие като каза, че Вашингтон е трябвало да даде разрешение за него. 

Американският представител Робърт Ууд за пореден път повтори позицията на страната си, че властите не са знаели нищо и не са участвали в елиминирането на лидера на "Хамас". Русия от своя страна изрази загриженост от ситуацията в Близкия изток и каза, че той може да се озове на ръба на войната. 

Притеснения от ескалация и напрежение изразиха различни държави, сред които Китай, Франция и Великобритания. От трибуната се чуха и призиви за максимална сдържаност.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей е наредил директен удар по Израел в отговор на убийството на Исмаил Хания. Изданието цитира три неназовани източника, според които нареждането е било дадено по време на спешна среща на иранския Върховен съвет за сигурност.

Заради високото напрежение в Близкия изток различни държави отправиха нови предупреждения към своите граждани относно пътуванията в тази част на света, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бонго Бонго
преди 1 час
Израел винаги побеждава винаги. Сигнализирай за неуместен коментар