Володимир Зеленски: Украйна и светът искат Русия на срещата за мир

"Не можем да бъдем против", каза президентът на Украйна

31.07.2024 | 19:38 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски разкритикува решение на МОК.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че целият свят, включително Украйна, иска Русия да участва на втората среща на върха за прекратяване на конфликта между съседите и за постигане на напредък към траен мир.

"По-голямата част от света днес казва, че Русия трябва да бъде представена на втората среща на върха. В противен случай няма да постигнем значими резултати. След като целият свят иска те да седнат на масата, ние не можем да бъдем против", заяви украинският държавен глава, цитиран от АФП.

Зеленски разкритикува решение на МОК

Зеленски разкритикува решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на някои руски атлети да се състезават на Игрите в Париж, определяйки санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна като "твърде леки".

В отговор на руската инвазия, МОК наложи забрана на Русия и нейния съюзник Беларус да участва на Олимпийските игри като отбори. Няколкото атлети, които имат разрешение да участват индивидуално, могат да го направят без да носят цветовете на своята държава, като при медал е забранено и изпълнението на химните им.

"Всяка една страна в света може да види с очите си, че ако има атлети под неутрален флаг днес, то те са на Русия и Беларус. Смятам, че това са твърде леки санкции", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС.

Той призна, че е бил поканен на откриващата церемония на Олимпиадата в петък от президента на Франция Еманюел Макрон, но не се е появил поради напрегнатата обстановка в Източна Украйна.

Снимка: БГНЕС