fallback

До 500 евро глоба, ако не спазваме новите мерки на Венеция срещу свръхтуризма

Местните власти забраняват и употребата на високоговорители от водачите на групи

31.07.2024 | 15:17 Автор: Деси Николова

От утре Венеция (Италия) въвежда ограничение за броя на хората в туристическите групи, като максималният брой е 25 души. Това е поредна мярка на местните власти за справяне със свръхтуризма, съобщи Ройтерс. Изключения ще се правят за деца, ученици и образователни посещения.

Местните власти забраняват и употребата на високоговорители от водачите на групи, за да не пречат на местните жители. За нарушителите са предвидени глоби от 25 до 500 евро. Те трябваше да влязат в сила още през юни, но бяха отложени за август. Ограниченията важат както за центъра на града, така и за островите Мурано, Бурано и Торсело.

От април до края на юли във Венеция беше в действие пилотен проект, по силата на който посещения на града без преспиване в определени дни бяха възможни само срещу предварително заплатена такса в размер на 5 евро.

След края на схемата днес предстои тя да бъде оценена и евентуално продължена. Резултатите се следят с внимание и от други страдащи от свръхтуризма европейски градове като, например, Барселона и Дубровник, които също търсят решение на туризма в полза на своите жители, но и на туристите, информира "Труд".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback