fallback

Израел е готов за всякакъв сценарий след смъртта на Исмаил Хания

Иран обяви, че води разследване и скоро се очакват резултати

31.07.2024 | 13:58 Автор: Беатрис Младжова

Групировката "Хамас" обвини Израел за смъртта на лидера ѝ Исмаил Хания, който беше убит в Техеран и обяви, че ще отмъсти. От Израел засега няма официално становище, но министър от крайната десница написа в социалната мрежа Х, че смъртта на Хания "превръща света в по-добро място".

По информация от "Хамас", Хания е загинал при ракетен удар след участието му в церемония по встъпването в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан. Иран заяви, че води разследване и скоро се очакват резултати.

След убийството на командира от "Хизбула" държави и медии по света са единодушни, че е повишен рискът от ескалация на конфликтите в Близкия изток. Говорителят на израелската армия - контраадмирал Даниел Хагари, обяви, че Тел Авив следи ситуацията с особено внимание. 

"Въпреки че предпочитаме решение без разширяване на военните действия, армията е подготвена за всякакъв сценарий. Наш дълг е да осигурим безопасното и сигурно завръщане на нашите сънародници по домовете им в северната част на страната и ще продължим за защитаваме целия народ на Израел", коментира Хагари.

Силен отзвук по света и второ знаково убийство

Сред държавите, осъдили убийството, са Турция, Русия и Китай. По-рано израелската армия обяви, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на шиитската групировка "Хизбула" Фуад Шукр. 

Той е обвиняван от Израел за интензивните атаки на "Хизбула" срещу Израел и се смята, че носи отговорност за нападението от края на миналата седмица, когато загинаха 12 деца на окупираните Голански възвишения. От ливанската групировка отричат да имат нещо общо с тази атака.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback