fallback

Ръст на пътуванията през летищата в Европа

Секторът се е възстановил след последиците от коронавируса, съобщи ACI Europe

31.07.2024 | 13:02 Автор: Вяра Димова

Трафикът през европейските летища надхвърли нивата от 2019 г., показват данни, отчетени през първата половина на 2024 г., съобщи ACI Europe, европейското подразделение на световната професионална асоциация на летищните оператори, цитирана от "Франс прес".

Поради 9 на сто увеличение на броя на пътуващите между януари и юни, трафикът на летищата в Европа е бил с 0,4 на сто по-висок в сравнение със същия период преди пет години, се казва още в прессъобщение на асоциацията, обявявайки, че секторът вече се е възстановил след последиците от пандемията.

"Въздушният трафик най-накрая надвишава нивата отпреди пандемията през първата половина на 2024 г.", заяви Асоциацията на летищните оператори, но предупреди за "изключително фрагментирано" възстановяване, което разделя авиокомпаниите и летищата както на печеливши, така и на губещи.

Само през месец юни полските летища са посрещнали 24,5 на сто повече пътници, отколкото през същия месец на 2019 г. Други страни, които отчитат ръст, са Гърция - 23,9 на сто, Малта - 19,1 на сто, Португалия с-14,2 на сто и Хърватия - 13,6 на сто. На другия полюс са Финландия, която отбелязва спад с 26,4 на сто, Словения - спад от 21,5 на сто, България - спад от 20,5 на сто и Швеция - спад от 19,4 на сто.

Тези държави "са най-далеч от пълно възстановяване", отбелязва ACI Europe, цитирана от БТА.

Статистиката на асоциацията надхвърля границите на ЕС, тъй като включва Турция, Израел, Русия и дори Централна Азия, обединявайки общо 500 летища в 55 държави. В общността като цяло заедно с Норвегия, Исландия, Швейцария и Великобритания трафикът през първата половина на годината се е върнал до нивата от 2019 г., отбелязва асоциацията.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback