fallback

Инфлацията в Еврозоната се покачи до 2,6% през юли

Има лека промяна спрямо предходния месец

31.07.2024 | 14:00 Автор: Беатрис Младжова

Еврозоната бележи покачване на инфлацията - тя достигна 2,6% на годишна база през юли, предаде CNBC. През юни тя беше достигнала до 2,5%, леко забавяне спрямо отчетените 2,6% през май. Икономистите, анкетирани от "Ройтерс", очакваха основният показател за този месец да остане непроменен.

По данни на Европейската статистическа служба основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергоносителите, алкохола и тютюневите изделия, е достигнала до 2,9% през юли, при оценка в проучване на "Ройтерс" за 2,8%. Така темпът на основната инфлация във валутния съюз остава без промяна спрямо предходния месец.

Данните за инфлацията бяха публикувани само ден, след като бе оповестен размерът на брутния вътрешен продукт на Еврозоната за периода от април до юни, който според Евростат е нараснал с 0,3% на тримесечна основа. Ръстът се оказа над очакванията на икономистите, анкетирани от "Ройтерс", които очакваха увеличение от 0,2%.

Сега инвеститорите ще преценят как новите данни ще се отразят на становището на Европейската централна банка за евентуално бъдещо намаляване на лихвените проценти. 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback