Кой беше Исмаил Хания и какво ще последва за Израел?

Лидерът на "Хамас" бе ликвидиран в иранската столица Техеран

31.07.2024 | 12:26 Редактор: Тодор Петров
Светът очаква ответната реакция след убийството на Хания.

Светът си задава въпроса какво ще последва след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания. Той бе ликвидиран в иранската столица Техеран.

"Братът, лидерът, муджахидът Исмаил Хания, ръководителят на движението, загина при ционистки удар по щаба му в Техеран, след като участва в встъпването в длъжност на новия президент", се казва в изявлението на "Хамас". 

Израелската армия не е коментирала обвиненията, че тя стои зад атаката. 

Интересни факти за Исмаил Хания

Исмаил Ханая става част от "Хамас" през 1987 г. при сформирането на групировката. През 2006 г. е избран премиер на Палестина, но опозицията оспорва легитимността му. През 2017 г. Хания е избран за ръководител на политическото бюро на "Хамас"

От 2016 г. насам живее в изгнание в Катар и Турция и отговаря за дипломацията на групировката. В последните месеци той се срещна с политическите лидери на Турция и Иран. 

Смъртта на 62-годишния мъж вероятно допълнително ще усложни възможността за преговори с Израел за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, които "Хамас" държи от 7 октомври насам. Хания се смяташе за основен участник в тези преговори, които се водят с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, пише DW.

Снимка: БГНЕС