242 млрд. долара ще струва изграждането на скоростната магистрала Пекин-Москва

Трасето ще съкрати пътуването между столиците на Китай и Русия до два дни

22.01.2015 | 15:02 Редактор: Мариета Иванова
242 млрд. долара ще струва изграждането на скоростната магистрала Пекин-Москва

Китай оценява строителството на високоскоростната жилезопътна магистрала между Пекин и Москва на 242 милиарда долара, съобщава ТАСС, позовавайки се на Bloomberg.

Дължината на трасето е 7 хиляди километра, става ясно от съобщение на местната управа на Пекин в социалната мрежа  Weibo. Времето за пътуване между столиците на Китай и Русия ще се съкрати до два дни, а маршрутът ще минава през трасето на Казахстан, съобщава Bloomberg.

От компанията „Скоростни магистрали“ АД, дъщерна на „Руски железници“ АД, ангажирана с проекта, заявили пред ТАСС, че цитираната информация е „предварителна  и е рано да бъде коментирана“.

„Възможно е в тази сума да е включена и стойността на вече съществуващата магистрала от Урумчи  до Пекин, която е 4 хиляди километра през Китай,“коментирал служител на компанията, допълвайки че на китайска територия „всичко е готово, трябва просто да се построи участъкът от Урумчи  до Казахстан“.

Той също така отбелязвал, че организационно-финансови предложения във връзка със строителството на линията Москва-Пекин от китайска страна досега не се постъпвали.

От информационна агенция ТАСС припомнят, че в рамките на посещението на премиера на Китай Ли  Къцян в Руската федерацията в дните 12-14 октомври 2014 представители на Руското транспортното министерство, на „Руски железници“ АД, на Китайския комитет за развитие и реформи и на компанията "Китайските железници" е подписано споразумение за развитие на високоскоростен железопътен транспорт.

Съгласно документа страните ще разработват проекта за Евразийския високоскоростен транспортен коридор Москва-Пекин, част от който е приоритетният проект за високоскоростна жп магистрала „Москва- Казан“ като първа част от бъдещата нова магистрала към Пекин.

През ноември 2014 вицепрезидентът на „Руски железници“ АД и генерален директор на „Скоростни магистрали“ АД Александър Мишарин оцени стойността на строителството на жп магистралата Москва-Пекин на 7 трлн. рубли или около 150 млрд. долара по курса на Руската централна банка към ноември 2014, от които около 4 млрд. рубли следвало да бъдат инвестиран от китайска страна, посочва ТАСС.

Стойността на строителството на руския участък от жп скоростната магистрала по негови оценки може да достигна 2.8 трлн. рубли.

Той също така заявил, че се обсъжда възможността за китайски инвестиции в размер на 400 млрд. рубли за линията на "Москва- Казан“.