fallback

Русия засили ученията на нестратегическите ядрени сили

Те могат да бъдат използвани във войната срещу Украйна

31.07.2024 | 11:35 Автор: Вяра Димова

В Русия започна третият етап от учението на нестратегическите ядрени сили, съобщиха от Министерството на отбраната на страната. Именно такъв вид атомно оръжие някои в Русия искат да се използва срещу Украйна, предава "РИА Новости".

"В съответствие с решението на президента на Руската федерация започна третият етап от учението на нестратегическите ядрени сили. По време на учението ще бъдат отработени въпроси за подготовката на подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация за бойно използване на нестратегическо ядрено оръжие", отбелязват от ведомството.

По този начин военнослужещите от авиационните подразделения на Въздушно-космическите сили, участващи в маневрите, ще тренират екипирането на специални бойни части с авиационно оръжие и летене в определени райони за патрулиране.

На свой ред личният състав на ракетните формирования на Южния и Централния военен окръг ще отработи учебно-бойни задачи по получаване на специални учебни боеприпаси за ОТРК "Искандер-М", оборудване на ракети-носители с тях и скрито придвижване към определени позиционни райони за подготовка и провеждане на електронни пускове.

"Текущият етап от учението е насочен към поддържане на готовността на личния състав и техниката на подразделенията за бойно използване на нестратегическите ядрени оръжия на Русия за изпълнение на бойни задачи", подчертават от Министерството на отбраната, цитирани от "Фокус".

Първият етап от учението на нестратегическите ядрени сили се проведе през май, вторият - през юни. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback